Minden tekintetben megújul a hév végállomása Szentendrén

A település egyik meghatározó fókusza ma is a H5-ös vonal végpontja Szentendrén, ahol a közlekedési funkción kívül hagyományos a kereskedelmi tevékenység is. Április elején leégett az itteni szupermarket, így jelenleg hiányos itt az élelmiszerek és a napi cikkek vásárlásának lehetősége. A Budapest Fejlesztési Központnak (BFK) és konzorciumi partnerének, a MÁV-HÉV Zrt.-nek az a célja, hogy az észak-déli hévek megújítása során a végállomás a színvonalas kereskedelmi funkciók itteni telepítését figyelembe véve készüljön el – erről is beszélt Szentendrén a sajtó képviselői előtt Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója és Vitályos Eszter, európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, aki a helyiek véleményét meghallgatva javaslatot tett a csomópont teljes megújítására a BFK számára.

A H5-ös szentendrei hév teljes megújítása, akadálymentesítése, a Békásmegyertől kifelé leromlott pályaállapotok megszüntetése a BFK által előkészített egyik legfontosabb kötöttpályás nagyprojekt, mely a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiában (https://budapestvasut2040.hu/) is szerepel. A H5-ös hév fejlesztése teljes egészében része Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének, amely jelenleg az Európai Bizottság előtt van.

Szentendre életében a fejlesztéssel a hév és a végállomás szerepe tovább fog nőni, hiszen a fejlesztés után a mostaninál korszerűbb, gyorsabb, sűrűbben közlekedő járművekkel akadálymentesen, néhány perccel gyorsabban lehet majd elérni Buda belső területeit, az M2 metrót, a 4-6-os és az 1-es villamosokat, kényelmesebben lehet majd átszállni a helyi és a távolsági buszokról, többen tudnak autóról, illetve kerékpárról hévre váltani.

A távlatban tervezett ötös metró, vagyis a H5-ös vonal Duna alatti összekötése a csepeli (H7) és a ráckevei (H6) vonalakkal pedig még több utast fog majd vonzani a dunakanyari térségből. Ekkor ugyanis már a pesti belváros számos pontja, és a dél-pesti agglomeráció települései is átszállás nélkül lesznek elérhetőek innen.

A következő konkrét fejlesztéseket tervezzük Szentendrén a most induló beruházás keretében:

 • Az állomás, a peronok akadálymentesítése, igényes, egyedi építészeti kialakítása.
 • A belváros felé vezető aluljáró akadálymentesítése.
 • A hév-autóbusz átszállókapcsolat magas szolgáltatási szinten, közös lefedés alatt, intermodális csomópontként történő kialakítása.
 • P+R parkoló létesítése 300 autó számára.
 • Fedett kerékpártároló (B+R) legalább 300 biciklinek.
 • Korszerű vizuális és hangos utastájékoztatás.
 • Kisebb kereskedelmi funkciók közvetlen megjelenése az állomáson, építészeti összhang az új élelmiszer-áruházzal.
 • Jelentősebb, könnyen megközelíthető kereskedelmi funkciók a végállomás szomszédságában.

 

Szentendre térkép

A BFK és a MÁV-HÉV az észak-déli hévvonalak fejlesztését a vonal menti települési önkormányzatokkal és az érintettekkel folyamatosan konzultálva irányítja. A szentendrei állomásról egy külön kérdőívvel kértük ki a jelenlegi és potenciális utasok véleményét tavasszal.

 

1298 válaszadó alkotott véleményt. A válaszokból kiderül, hogy:

 • Az utazók 59 százaléka gyalogosan jut el a hévállomásra.
 • Az utazók 36 százaléka veszi igénybe az autóbuszos közösségi közlekedést
 • A személygépkocsit használók aránya 39 százalék, az utasok 16 százaléka használ kerékpárt, elektromos kerékpárt.
 • Kíváncsiak voltunk arra is, hogy ha javulnának a kerékpártárolás körülményei, elindulnának-e az utasok inkább kerékpárral. Erre a kérdésre a szentendreiek 55 százaléka válaszolt igennel, 45 százalékuk nemmel.
 • A hévállomások esztétikai körülményeinek és elérhetőségének javításán túl kiemelt feladat őrzött P+R parkolók létesítése a személygépkocsival közlekedők számára, ezt 95% kívánja, bár közülük sokan (az összes válaszadó 60%-a) azt mondták, csak akkor használnák, ha ingyenes.
 • Hulladéktárolók kihelyezését az utasok 86 százaléka tartja fontosnak, és nyolcvan százalékuk várja el a jegyváltás körülményeinek a javítását.
 • Bár nem a többség, de sokan, 45 százalék szeretné, hogy javuljanak az étkezési lehetőségek, például egy pékség kialakításával. Újságárust 16 százalék szeretne. Bankautomatára az utasok közel fele tartana igényt, legkevésbé viszont dohányboltot, lottózót és virágárust tartanak szükségesnek.

 

A H5-ös hév fejlesztése során a többi megálló is akadálymentes lesz, megújul a pálya, az áramellátás, a kocsiszín és az utastájékoztatás, Szentendre és Békásmegyer között újjáépül a teljes pálya. Az északi és a déli hévek fejlesztése a BFK 2020 februári megalakulásakor startolt, ahogy ezt akkor Fürjes Balázs államtitkárral közösen bejelentettük. Csaknem egy éve kötöttük meg a tervezési szerződéseket, először a megalapozó vizsgálatok indultak. Idén márciustól már engedélyezési és kivitelezési tervek készülnek. Terveink szerint a kivitelezés 2022-től 2025-ig tart majd európai uniós finanszírozás segítségével.

 

A szentendreivel párhuzamosan a föld alatt összekötjük a H6-os és H7-es hévet is, és a Kálvin térig hosszabbítjuk meg őket. Az előbbi Csepelen is hosszabb lesz egy megállóval. Természetesen a déli héveken is akadálymentesek lesznek a megállók, új járművek közlekednek majd. A H5-ös, H6-os és H7-es hévek fejlesztésének előkészítése összehangoltan, a vonalak későbbi összekötésének lehetőségét szem előtt tartva halad. Mindhárom vonalra új vonatok beszerzését is tervezzük.