A Stratégia

Miről szól a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia?

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia a fővárost és agglomerációját érintő elővárosi kötöttpályás közlekedésnek, azaz a MÁV elővárosi vasútvonalainak, illetve a hévvonalaknak a fejlesztéséről szóló, átfogó, hosszú távú célokat és az ezek eléréséhez szükséges fejlesztéseket meghatározó dokumentum, amely új alapokra helyezi a vasút és a hévek szerepét Budapest és térsége életében.

A Stratégia azt az ambiciózus célt tűzi ki, hogy 2040-ig tartó, átfogó és egymásra épülő, komplex beruházások megvalósítása révén összességében 80%-kal növelje az elővárosi vasútvonalakon utazók számát.

Hogyan született meg a Stratégia?

A Stratégia kidolgozása 2019-ben kezdődött, megrendelője a Miniszterelnökség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a MÁV Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ által alkotott konzorcium. A Stratégia kidolgozását az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatta. A Stratégia kidolgozása során több alkalommal volt lehetősége a szakmai, illetve szélesebb nyilvánosságnak véleményt mondania, javaslatot fűznie egy-egy készülő fejezethez. A legutolsó, 2020 júliusa és szeptembere között végzett, az ingázók szokásait vizsgáló kutatás során közel 10000 válaszadó tisztelt meg minket észrevételeivel. Igényeik, javaslataik beépültek a Stratégia szövegébe, azt 2021 elején teljes terjedelmében társadalmi egyeztetésre bocsátja a Budapest Fejlesztési Központ.

NYD_6631-Edit(1)

Hogyan ismerhetem meg?

Ezen a honlapon Ön megismerheti a Stratégia vízióját, azt, milyen módon járul hozzá a vasútfejlesztés Budapest és térsége élhetőségének javításához, fenntartható fejlődéséhez.
Bemutatjuk a legfontosabb problémákat és kihívásokat is, melyekre a tervezett fejlesztések választ adnak. Megtudhatja, miért van szükség a vasúti infrastruktúra átfogó megújítására, és hogyan válik ennek révén lehetővé, hogy vasút az autóval egyenértékű, vagy akár kényelmesebb választás legyen az agglomerációs településről ingázók számára, miközben a villamosokhoz, metrókhoz hasonló, teljesértékű közösségi közlekedési eszközzé válik a Budapesten belül közlekedők számára is. Megismerheti továbbá azt is, hogy egy-egy konkrét vonalon milyen fontosabb beavatkozásokat tervezünk 2040-ig.

Drónfelvétel

Hogyan nyilváníthatok véleményt róla?

Ezen az oldalon Ön nemcsak tájékozódhat, hanem véleményt is formálhat a Stratégiáról, illetve a tervezett fejlesztésekről. Amennyiben a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, vagy a kapcsolódó stratégiai környezeti hatásvizsgálat hivatalos szövegéhez kíván észrevételt tenni, erre az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet alapján 2021. március 12-ig van lehetősége. Véleményét, javaslatát a budapestvasut2040@bfk.hu* címre küldheti meg. A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát és a kapcsolódó dokumentumokat ennek az oldalnak az alján töltheti le.

Lehetősége van továbbá egy kérdőív kitöltésére is a Stratégiáról, illetve annak céljairól, egyes elemeiről. Válaszaival a további, a Stratégia alapján elinduló fejlesztésekhez adhat számunkra fontos információt. A kérdőív kitöltésére javasoljuk, legalább 15-20 percet szánjon. A kérdőívet itt érheti el.

Köszönjük, hogy észrevételeivel, véleményével, javaslataival Ön is részt vesz a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia megalkotásában, és hozzájárul Budapest és térsége fenntartható fejlődéséhez!

A dokumentumok Internet Explorer böngészőből nem elérhetők.

*A budapestvasut2040@bfk.hu email címre beérkező megkereséseket továbbítjuk a TRENECON Tanácsadó és Tervező Kft. részére, amely Társaság a megkereséseket dokumentálja, valamint a releváns észrevételekről készített összefoglalót azonosításra nem alkalmas módon nyilvánosságra hozza.