Ceglédi vonal

A Stratégia célkitűzései szerint csúcsidőben Ceglédről 30, Monorról 15, Ferihegyről 10 percenként indulnak majd vonatok. Az új megállók Törökőrnél, a Kerepesi útnál az M2-es; a Városligetnél pedig az M1-es metróra és az 1-es villamosra nyújtanának átszállási kapcsolatot.

100a vonal térkép
100a vasútvonal jelmagyarázat

Ezen célok elérése esetén a 100a vasútvonal színvonalasan szolgálja majd utasait, mégpedig a modellszámítások szerint a jelenleginél

30%-kal több utast.

A ma is az egyik legnagyobb forgalmú elővárosi vasútvonalon, amelyen ráadásul kiemelkedően sok távolsági és tehervonat is közlekedik, szükség van a vágányok számának kettőről négyre növelésére. Ez az elképzelések szerint úgy valósul meg, hogy a fejlesztés egyidejűleg a Liszt Ferenc Repülőteret is bekösse a kötöttpályás hálózatba: Monor és Kőbánya-Kispest között új nyomvonalon készülne a plusz két vágány.

Az így rendelkezésre álló négy vágányon már igen hatékonyan lehetne szervezni a forgalmat, ha átlagsebesség szerint szétválasztanánk a vonatokat. Az eredeti vonalon mehetnének a tehervonatok mellett a személyvonatok, kiszolgálva a köztes megállókat, az új vonalon pedig a zónázó és a távolsági vonatok Nyíregyháza, Debrecen, Szolnok, Békéscsaba, Szeged, Kecskemét irányából, ezeknek a városoknak is biztosítva közvetlen elérést a nemzetközi repülőtérhez. Az új vonal tehermentesítené az ugyancsak Szolnokról induló Újszászi vasútvonalat is, így azon is több elővárosi vonat járhatna.

Sajnos a ferihegyi vonal megvalósítása jelenleg függőben van, a repülőtér magánüzemeltetői ugyanis eddig nem adták meg a hozzájárulásukat az ő területüket is érintő építkezés megindításához. Így ez a projekt csak az előkészítésnél tart.

A Stratégia szerint a 100a jelű vonal utasai a mostaninál lényegesen több irányba utazhatnának majd. Ha a tervek valóra válnak, a délkeletről érkező vonatok egy része a Déli Körvasúton a Közvágóhíd (M5) érintésével Kelenföld és a budai agglomeráció felé folytatja majd útját, más része a belső körvasúton Észak-Pest és Dunakeszi felé. A Nyugatiba érkező járatok a vasúti alagúton át Buda belső részeivel teremtenek kapcsolatot.

Kulcsfontosságú a közvetlenül a Nyugati pályaudvarra vezető, elhanyagolt állapotú pálya felújítása és kapacitásának bővítése. Enélkül a Stratégiában fölvázolt fejlesztések nem képesek megvalósulni, hiszen számos vonalról erre vezet a vonatok útja, illetve a Nyugati pályaudvar és Kelenföld közötti alagútnak is ez a szakasz lenne a pesti csatlakozása. A rekonstrukció előkészítését már megkezdte a NIF és a BFK. Megvalósulása lehetővé teszi, hogy rövidebb legyen a menetidő, kevesebb a vonalon a zavar, a késés.