Esztergomi vonal

A Budai-hegység és a Pilis között, vagyis az agglomerációs népességrobbanás egyik legfontosabb régiójában húzódó 2-es vasútvonal hosszas rekonstrukciója, részbeni kétvágányúsítása, villamosítása a korszerű, alacsonypadlós, klímás Flirt motorvonatok idevezénylésével együtt több mint duplájára növelte az utasszámot.

2-es vonal térkép
2-es vonal térkép jelmagyarázat

A vonalban azonban még bőven van potenciál, a modellek azt mutatják, hogy még

60%-kal nőhet az utasok száma.

Elsősorban a közvetlen kapcsolatok bővíthetőek, bár egyéb fejlesztések, például további autóparkolók, kerékpártárolók létesítése is folyamatban van.

A vonal fejlődése tehát tovább folytatható. Óbuda és Kaszásdűlő között a vasút–hév-kapcsolat fejlesztésével lehetővé válhat a villamos motorvonatok átjutása a szentendrei hév vonalára. Az ide szükséges, kétfajta elektromos táplálással is működő járművek beszerzése előkészítés alatt van. Megérkezésük után közvetlen vonatok indulhatnak Pilisvörösvár felől a H5 hév vonalára. Ha pedig később megvalósul az 5-ös metró elképzelése, az észak-déli hévalagútba járhatnak be a szerelvények a belváros és az összes többi metróvonal érintésével a dél-pesti területek, a kunszentmiklósi vasútvonal felé.

A hagyományos útvonalon a Nyugati felé tartó vonatokról a Marcheggi hídnál tervezett új megállók lehetővé teszik az átszállást Göd, Vác, illetve Veresegyház felé.

Kulcsfontosságú a közvetlenül a Nyugati pályaudvarra vezető, elhanyagolt állapotú pálya felújítása és kapacitásának bővítése. Enélkül a Stratégiában fölvázolt fejlesztések nem képesek megvalósulni, hiszen számos vonalról erre vezet a vonatok útja, illetve a Nyugati pályaudvar és Kelenföld közötti alagútnak is ez a szakasz lenne a pesti csatlakozása. A rekonstrukció előkészítését már megkezdte a NIF és a BFK. Megvalósulása lehetővé teszi, hogy rövidebb legyen a menetidő, kevesebb a vonalon a zavar, a késés.

A 2020-ban elindított S76-os viszonylat fejlesztésével a külső körvasúti vonatok az új Rákosfalva megállóban az M2-es metró és a gödöllői hév képezte tengellyel találkoznának, Rákos állomás helyett Élessarok felé közlekednének majd tovább, onnan pedig a Déli Körvasúton Népliget, Közvágóhíd és Nádorkert érintésével Kelenföldig haladhatnának, egy új 270 fokot bezáró vasúti körgyűrűt létrehozva Budapesten belül.

A Nyugati pályaudvart Kelenfölddel összekötő vasúti alagútra az esztergomi vonal egyes vonatai is bejárhatnának, így Buda belső és déli részével, valamint a dél-budai agglomerációval teremtődne kapcsolat.

Csúcsidőben Esztergomtól 30, Piliscsabától 15, Pilisvörösvártól pedig 10 perc lehetne a járatsűrűség.