Lajosmizsei vonal

A 142-es vasútvonalban óriási potenciál van, a villamosított, korszerűsített és részben kétvágányúsított vonal a jelenlegi utasszám háromszorosát-négyszeresét is szállíthatja a modellszámítások szerint.

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) a veresegyházi vasútvonaléval együtt indította a fejlesztést. Hogy időt takarítsunk meg, a tervezési tenderre jelentkezőknek vállalniuk kellett, hogy több lépcsőben, ütemezetten végigviszik a teljes tervezési folyamatot. Először döntés-előkészítő, majd megvalósíthatósági tanulmányt kell letenniük az asztalra, az ezek alapján megszülető döntések után pedig el kell készíteniük az engedélyezési, kiviteli terveket és a kapcsolódó dokumentációt. Az építési engedéllyel bíró terveket a BFK 2022-re készíti elő a Kormány döntése szerint, európai uniós támogatás felhasználásával. A Kormány döntött arról, hogy a Lajosmizse-Kecskemét közötti 25 kilométer hosszú szakasz is megújulhat, így a 142-es menetrendi mezőbe sorolt teljes vonalat villamosítani lehet, akadálymentesek lehetnek az állomások és a megállók, és mindenhol átépülhet a pálya. A rekonstrukció után a tervek szerint lesznek olyan vonatok, amelyek Budapesttől Kecskemétig végig közlekednek majd a vonalon.

A Stratégiában rögzített fejlesztési koncepció szerint Gyáltól 15, Lajosmizsétől 30 percenként indulnának a vonatok, Ócsa zónahatárral elkezdődhet a zónázó jellegű közlekedés is. Ez, a szintbeli közúti keresztezések kétszintűvé alakítása és a pálya felújítása lényegesen gyorsabb közlekedést, az új megállóhelyek a XVIII. és XIX. kerület jobb kiszolgálását tenné lehetővé. A Kőbánya-Kispest – Gyál szakaszon a legforgalmasabb közúti átjárók helyén épülnek alul- és felüljárók. Az Üllői út térségében a vasút lesüllyesztése is vizsgálandó lehetőség. Az állomások akadálymentesítése, autóparkolók és kerékpártárolók létesítése a tervek szerint tovább növeli majd a vonal színvonalát. Lajosmizse és Kecskemét között fél órás járatsűrűség elérése lehet a reális cél. 

A több helyen érintett M3-as mellett a Kerepesi útnál létesülő Törökőr (M2 metró) és az új megálló a Városligetnél (M1) eddig hiányzó metrókapcsolatokat hoznak létre, a Nyugati és Kelenföld közötti vasúti alagút Buda belső részeivel, illetve a budai agglomerációval, a külső körvasút pedig Óbudával és az esztergomi vonallal köti össze a térséget.

Kulcsfontosságú a közvetlenül a Nyugati pályaudvarra vezető, elhanyagolt állapotú pálya felújítása és kapacitásának bővítése. Enélkül a Stratégiában fölvázolt fejlesztések nem képesek megvalósulni, hiszen számos vonalról erre vezet a vonatok útja, illetve a Nyugati pályaudvar és Kelenföld közötti alagútnak is ez a szakasz lenne a pesti csatlakozása. A rekonstrukció előkészítését már megkezdte a NIF és a BFK. Megvalósulása lehetővé teszi, hogy rövidebb legyen a menetidő, kevesebb a vonalon a zavar, a késés.

Május 26-án lakossági fórumon tájékozódhattak, tehették fel kérdéseiket az érintettek a Gyál és Lajosmizse közötti szakaszra vonatkozóan. Erről bővebben itt olvashat.