Szentendrei hév

A H5-ös vonal megállói a pályafelújítás után akadálymentesek lesznek, autóparkolók, kerékpártárolók segítik majd, hogy az emberek szívesen utazzanak hévvel.

H5 HÉV térkép
H5 HÉV térkép
H5 HÉV térkép jelmagyarázat

A BAVS magában foglalja az északi és déli hévek fejlesztésének két ütemre bontott programját is. A H5 vonal Szentendre és Békásmegyer között teljes felújítást kap, a belső szakaszon is megújulnak az állomások. A tervek szerint a későbbi fázisban a vonal a föld alatt keresztezi a Dunát, feltárja a belvárost majd a H6-os ráckevei és a H7-es csepeli hévben folytatódik, vagyis létrejön az 5-ös metró.

A menetidő már az első ütemben csökkenne, lehetőség lesz a szerelvények sűrítésére is. A hév közúti keresztezéseinek fejlesztésével javítható a biztonság, és mérsékelhető a pálya elvágóhatása a III. kerületben. Új közvetlen kapcsolatok is kialakulnának már ebben a fázisban is, az esztergomi vasútvonalról a tervek szerint átjárnak majd vonatok a Batthyány tér felé.

Az ezekhez szükséges kétáramnemű villamos motorvonatok beszerzésének előkészítése már megkezdődött.

Amennyiben megvalósulnak a Stratégia fejlesztései, köztük az 5-ös metró, Óbuda és Buda északi agglomerációja közvetlen kapcsolathoz jut a Nyugati pályaudvar térségében a nagyvasúttal, a vasúti alagúttal és az M3-as metróval, majd az M1-es, az M2-es metróval és az M4-es metróval. Végül a szerelvények Dél-Pestre és az agglomerációba is eljutnak.

Hév megállóhely

Csúcsidőben a belső szakaszon 2-3 percenként követik majd egymást a járművek.

A tervek szerint a H5, H6, H7 vonalak teljes járműállománya helyett új, alacsonypadlós, klimatizált szerelvények érkeznek.

A korábban említett, kétáramnemű motorvonatok feladata ebben a fázisban az esztergomi vasútvonal összekötése lenne a H5-ön, a hévalagúton és a H6-on keresztül a Kunszentmiklósi vasútvonallal.

Jelenleg még nem lehet megmondani, hogy az 5-ös metró végleges kiépülése után milyen szerelvények fognak járni a H5-ös mai belső szakaszán a Batthyány térre. Hévjárművek (természetesen nem a mostaniak, hanem újak), nagyvasúti vonatok az esztergomi vonalról, esetleg mindkettő. Olyan változat is van, hogy ezen a szakaszon villamos járjon a Budai Fonódó meghosszabbításaként, közvetlen belbudai kapcsolatot adva. Az M5 koncepcionális megvalósíthatósági tanulmánya külön fejezetben fog ezzel a kérdéssel foglalkozni, jelenleg is zajlanak ebben az ügyben vizsgálatok. Az azonban biztos, hogy mindez hosszú, évtizedes távú kérdés. Az elkövetkező években a tervek szerint „mindössze” annyi fog történni a szentendrei hévvonal legbelső szakaszával, hogy akadálymentesítve megújul a Batthyány téri, a Margit hídi megálló, azaz liftek épülnek. Új, szintén akadálymentes járművek érkeznek a vonalra, a külső szakasz felújítása miatt valamivel gyorsabban és sűrűbben járhatnak majd a szerelvények Szentendréig, és megjelennek olyan vonatok is – bővítve a kínálatot –, amelyek az esztergomi vonalra járnak ki.