Veresegyházi vonal

A 71-es vasútvonalon a tervezett fejlesztés után Váctól 30, Őrbottyántól 15 percenként indulnak majd a szerelvények csúcsidőben a mainál lényegesen gyorsabban, 80-120 kilométer per órával.

A részlegesen kétvágányúvá átépített pályán a megállók, állomások akadálymentesek lesznek, P+R, B+R parkolók épülnek.

A Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonal múltja fényes, a mára már sajnos nem létező Veresegyház–Gödöllő ággal együtt az ország első villamosított vasútvonala volt, sőt, ez a helyi érdekű az egyetlen vasutunk, ami eleve villamos vontatásra nyílt meg. A vonal igazi elővárosi vasútként kezdte meg működését 1911-ben a fővárosi agglomeráció településeinek akkori népességgyarapodására válaszul. A második világháború pusztításai tönkretették a felsővezetéket, csak 1999-ben épült vissza. A pálya rossz állapotban van, a vonatok sebessége csak 40-80 km/h, és az egyvágányú vonalon az órás járatkövetést egyszerre csak az egyik irányban lehet félórásra sűríteni. A megállóhelyek szolgáltatásai sem felelnek meg a mai követelményeknek.

Vasúti megállóhely

A Budapest Fejlesztési Központ (BFK) és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a lajosmizsei vasútvonaléval együtt indította a fejlesztést. A rekonstrukció előkészítését már megkezdte a NIF és a BFK. A konzorciumi partnerek már megkötötték a tervezői szerződést, így elkezdődhetett a vonal felújításának a tervezése. A közbeszerzési pályázaton győztes cégnek vállalnia kellett, hogy több lépcsőben, ütemezetten végigviszi a teljes tervezési folyamatot. Először döntés-előkészítő, majd megvalósíthatósági tanulmányt kell letenni az asztalra, az ezek alapján megszülető döntések után pedig el kell készíteni az engedélyezési, kiviteli terveket és a kapcsolódó dokumentációt. Az építési engedéllyel bíró terveket a BFK 2022-re készíti elő a Kormány döntése szerint, európai uniós támogatás felhasználásával.

A modellszámítások szerint a jelenlegi utasszám több mint háromszorosa is reális cél!

Ehhez a belső szakaszon – a legsűrűbben beépített részek kivételével – második vágány létesítésére, a pálya teljes felújítására van szükség. A Marcheggi hídnál létesülő új megállóban az esztergomi vonal és a külső körvasút irányába lehet majd átszállni.

Kulcsfontosságú a közvetlenül a Nyugati pályaudvarra vezető, elhanyagolt állapotú pálya felújítása és kapacitásának bővítése. Enélkül a Stratégiában fölvázolt fejlesztések nem képesek megvalósulni, hiszen számos vonalról erre vezet a vonatok útja, illetve a Nyugati pályaudvar és Kelenföld közötti alagútnak is ez a szakasz lenne a pesti csatlakozása. A vonal felújítása lehetővé teszi, hogy rövidebb legyen a menetidő, kevesebb a zavar, és a késés.