MIRŐL SZÓL A BUDAPESTI AGGLOMERÁCIÓS VASÚTI STRATÉGIA?

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia a fővárost és agglomerációját érintő elővárosi kötöttpályás közlekedésnek, azaz a MÁV elővárosi vasútvonalainak, illetve a hévvonalaknak a fejlesztéséről szóló, átfogó, hosszú távú célokat és az ezek eléréséhez szükséges fejlesztéseket meghatározó, a kormány által támogatott dokumentum, amely új alapokra helyezi a vasút és a hévek szerepét Budapest és térsége életében.

A STRATÉGIA AZT AZ AMBICIÓZUS CÉLT TŰZI KI, HOGY 2040-IG TARTÓ, ÁTFOGÓ ÉS EGYMÁSRA ÉPÜLŐ, KOMPLEX BERUHÁZÁSOK MEGVALÓSÍTÁSA RÉVÉN ÖSSZESSÉGÉBEN 80%-KAL NÖVELJE AZ ELŐVÁROSI VASÚTVONALAKON UTAZÓK SZÁMÁT.

Én egy szövegblokk vagyok. Kattints a szerkesztés gombra a szöveg megváltoztatásához. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

HOGYAN SZÜLETETT MEG A STRATÉGIA?

A Stratégia kidolgozása 2019-ben kezdődött, megrendelője a Miniszterelnökség, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, a MÁV Zrt. és a Budapest Fejlesztési Központ által alkotott konzorcium. A Stratégia kidolgozását az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz támogatta. A Stratégia kidolgozása során több alkalommal volt lehetősége a szakmai, illetve szélesebb nyilvánosságnak véleményt mondania, javaslatot fűznie egy-egy készülő fejezethez. A legutolsó, 2020 júliusa és szeptembere között végzett, az ingázók szokásait vizsgáló kutatás során közel 10000 válaszadó tisztelt meg minket észrevételeivel. Igényeik, javaslataik beépültek a Stratégia szövegébe, azt 2021 elején teljes terjedelmében társadalmi egyeztetésre bocsátotta a BFK. A Stratégiát 2021 decemberében Magyarország Kormánya elfogadta.

OGYAN ISMERHETEM MEG?

Ezen a honlapon Ön megismerheti a Stratégia vízióját, azt, milyen módon járul hozzá a vasútfejlesztés Budapest és térsége élhetőségének javításához, fenntartható fejlődéséhez.
Bemutatjuk a legfontosabb problémákat és kihívásokat is, melyekre a tervezett fejlesztések választ adnak. Megtudhatja, miért van szükség a vasúti infrastruktúra átfogó megújítására, és hogyan válik ennek révén lehetővé, hogy vasút az autóval egyenértékű, vagy akár kényelmesebb választás legyen az agglomerációs településről ingázók számára, miközben a villamosokhoz, metrókhoz hasonló, teljesértékű közösségi közlekedési eszközzé válik a Budapesten belül közlekedők számára is. Megismerheti továbbá azt is, hogy egy-egy konkrét vonalon milyen fontosabb beavatkozásokat tervezünk 2040-ig.

KÖZÖSEN TERVEZÜNK

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, vagy a kapcsolódó stratégiai környezeti hatásvizsgálat hivatalos szövegéhez az egyes tervek, illetve programok környezeti vizsgálatáról szóló 2/2005. (I. 11.) Korm. rendelet alapján 2021. március 12-ig volt lehetőség észrevételt tenni. A Stratégia véleményezése lezárult, köszönjük az észrevételeket!

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégiát és a kapcsolódó dokumentumokat ennek az oldalnak az alján töltheti le.

A Stratégiához kapcsolódó kérdőíves felmérést március 31-én lezártuk. Köszönjük, hogy időt szántak a kitöltésre. A következő hetekben részletesen feldolgozunk minden beérkezett véleményt, és tájékoztatást adunk a felmérés eredményéről.