KORSZERŰ JÁRMŰVEK MIT VÁRHATNAK AZ UTAZÓK AZ ÚJ JÁRMŰVEKTŐL?

A tapasztalatok szerint az utasok számára nagyon fontos, hogy kulturált, tisztán tartott járművekben foglalhassanak helyet. A budapesti elővárosi hálózat talán ebben a kérdésben áll a legjobban, az elmúlt másfél évtizedben a Stadler 123 korszerű Flirt villamos motorvonata állt szolgálatba, ezek beszerzése összesen 271 milliárd forintba került. Megkezdődött e szerelvények nagyobb testvérének, az emeletes, nagy befogadóképességű, összesen 220 milliárd forintért megvásárolt 40 Kiss márkanevű vonatnak a forgalomba állítása is. Ezekkel a szerelvényekkel az elővárosi vasútvonalakon csaknem teljessé válik a korszerű járművek szerepe.

vonatVasúti megállóhely és szerelvény
Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia jelentős fejlesztéseket tartalmaz, így a megvalósításhoz szükség lesz még további járművek vásárlására is. A motorvonatok népszerűségében szerepet játszik az is, hogy alacsony padlósak, klímatizáltak, korszerű utastájékoztatás működik bennük. Ám nem csupán az utasnak vannak szempontjai! Az elővárosi vasútüzemre is ideálisak ezek a svájci járművek, nem véletlenül, hiszen erre fejlesztették őket. A motorvonatok egyszerűbben tudnak fordulni a végállomásokon a mozdonyos szerelvényeknél, kiemelkedő gyorsító- és fékezőképességük, nagy végsebességük a menetidő lefaragásában segít.

MIKOR CSERÉLIK A HÉVVONALAKON A JÁRMŰVEKET?
Az északi és déli hévek rekonstrukciója keretében a szentendrei, a ráckevei és a csepeli vonalon szolgálatot teljesítő, legalább negyvenéves járművek mindegyikét lecserélik. A tervek szerint alacsonypadlós, klimatizált járművek fognak érkezni. A kunszentmiklósi és az esztergomi nagyvasúti vonalról a hévek alagútjába átjáró szerelvényeknek ehhez nagyon hasonlóaknak kell majd lenniük azzal a különbséggel, hogy a hévek egyenáramú és a nagyvasút váltóáramú betáplálásával is működniük kell. Már megkezdődött e járművek közbeszerzésének előkészítése is. Amíg a szentendrei vonal még nincs összekötve a csepelivel és a ráckeveivel, ezek a szerelvények részben a Batthyány tértől Kaszásdűlő után az esztergomi vasútvonalra kanyarodhatnak majd, részben pedig Kunszenmiklós-Tasstól a ráckevei