Viszlát, szaldó elszámolás!

Miért kell búcsút intenünk a szaldós elszámolásnak? Hiszen jól működő rendszer hazánkban, ráadásul ezáltal könnyű volt népszerűsíteni a napelem rendszerek telepíttetését. Sokakat ez a rendszer vette rá arra, hogy megújuló energiaforrást használjanak. Hiszen a szaldó elszámolás lehetővé teszi a villanyszámlák lenullázását. Ez azért van, mert az évszakok folyamatosan váltakoznak. Nyáron többet termel a napelem, mint amennyit a háztartás fogyaszt, míg télen többet fogyasztunk, mint amennyit termel a rendszer. Értelemszerűen ezekkel a készülékekkel a háztartás magának termeli meg az áramot, nem kell a szolgáltatónak fizetni. De, a szolgáltató azt figyeli, hogy mennyi energiát veszünk meg tőle, hiszen ugye vannak olyan időszakok, mikor kevesebbet termel a napelemünk. Ezzel szemben azt is figyelembe veszi, hogy maga a háztartás mennyi energiát adott a hálózatba többlettermelés során, és ezt a két adatot vonják ki egymásból. Így jöhet ki könnyedén végeredménynek akár 0 Forint is. Előfordulhat aztán, hogy a végén a szolgáltató tartozik nekünk.

Na de rá is térek a lényegre, a miértekre. A szaldó elszámolás többé nem lehetséges megoldás, még pedig az Európai Unió nyomása miatt. A nyugati tagállamokban már teljesen elavult ez a fajta elszámolási módszer. Így Magyarországnak is ideje volt beadnia a derekát. Az országunk egy kereskedelmi-alapú, úgynevezett bruttó elszámolási rendszerre fog áttérni, ami annyit jelent, hogy meghatározott ára lesz a szolgáltató nyújtotta áramnak, illetve annak az áramnak is, amit a háztartások termelnek meg és táplálnak vissza. A bibi abban rejlik, hogy a két ár között bizony lesz különbség, nyilvánvalóan a szolgáltató javára.

Ez a rendszer már jóval korábban felváltotta volna a szaldó elszámolást, de az akkori kidolgozatlanság miatt ez nem következett be. Nem állapították meg a feltételeket, sem az árakat, tulajdonképpen semmit sem, ami ehhez az új elszámolási rendszerhez szükséges lenne. Alapvetően a 2021-es otthonfelújítási támogatást igénybe vevő személyek már kizárólag csak a bruttó elszámolási rendszerbe csatlakozhattak volna. Mint látjuk és tudjuk, ez nem valósult meg, sőt, azok, akik 2022 októberéig beadták a kérelmet napelem rendszer telepíttetésre, és sikerült az engedélyt elintézniük, azok most 2023 december 31-ig bekapcsolódhatnak még a szaldó rendszerébe. A csatlakozás időpontjától számított 10 évig pedig továbbra is élvezhetik ennek előnyeit. Ez idő alatt szinte biztos, hogy megtérül a napelembe befektetett nagy összeg.

Ezzel az új elszámolással most inkább azoknak kell szembenézniük, akik 2014 előtt már kiépíttették napelem rendszerüket. Nekik fog életbe lépni 2024. január elsejétől a bruttó elszámolási rendszer. Bár aggodalomra nekik sincs nagy okuk, hiszen ezen idő lefolyása alatt esélyes, hogy már megtérült a napelemekre kiadott pénzük.

Szóval, pont ez az, amiért mindenki fél a bruttó elszámolástól. Nyilvánvaló, hogy ezzel a módszerrel is ugyanúgy spórolni fogunk a villanyszámlán, de az, hogy így is kihozhatjuk-e nullára, az már egy jóval nagyobb kérdés. Én amondó vagyok, hogy senkinek sem kell megijednie ettől, mert a napelemes megoldás jobb a teljes árú villanyszámlák fizetgetésétől. Megértem, hogy sokakban kétségek merültek fel, hogy a bruttó elszámolás mennyire lesz kedvező a napelemesek számára. Szerintem egyedül a visszatérülési időt hosszabbíthatja meg. Azt is hozzá kell tenni az elhangzott szavaimhoz, hogy ahhoz, hogy egy napelem rendszer visszahozza az árát, ahhoz precíz tervezésre, kivitelezésre és jó minőségű eszközökre van szükség. Na most, ha egy jó minőségű napelemről van szó, ahhoz minden bizonnyal tartozik egy 25 éves teljesítmény garancia, ami azt jelenti, hogy ennyi év elteltével is hoznia kell még legalább 80%-os teljesítményt. Ha ez nem teljesül, a gyártó térítésmentesen kicseréli a meghibásodott elemet. Tehát, visszatérve a gondolatmenetemre, 25 év leforgása alatt már nagyon nehéz lenne azt elérni, hogy ne térüljön meg a befektetett összeg, akár bruttó elszámolás alatt is.

Ha bennem nem bíztok, nyugodt szívvel tudom ajánlani a napelemrendszer.info oldalát, ahol részletes tájékoztatót olvashattok a szaldó elszámolás témakörében, illetve minden további, napelemekkel kapcsolatos cikket találhattok. Ők értelemszerűen sokkal jobban értenek hozzá, és profiktól olvashatjátok a helyzet előnyeit és hátrányait. Ha pedig a zűrzavar ellenére is a napelem mellett teszitek le a voksot, mindenképpen töltsétek ki az oldalon található űrlapot, melynek segítségével a megye legprofibb kivitelezőivel létesítenek kapcsolatot közöttetek. Ingyenes helyszíni felmérést biztosítanak, ahol megállapítják az összes tényezőt, melyek alapján a lehető legideálisabb rendszert tudják kialakítani a számotokra. Ez alapján egy pontos árajánlatot is kaptok, ami már a ti egyedi rendszeretekre fog vonatkozni. Ha a terveket és az árajánlatot elfogadjátok, mehet is tovább az ügyintézés, a szükséges dokumentumok összegyűjtése és leadása. Ha ezzel a lépéssel is megvagytok, el is érkeztek az utolsó lépcsőfokhoz. Ez annyit foglal magába, hogy a szakértők kimennek felhelyezni és telepíteni az újdonsült rendszereteket. Ebből a négy lépésből az ügyintézés húzódhat el hosszabb ideig, de ezenkívül, pikk-pakk, és a ti házatok is zöldebbé válik néhány óra alatt!